Diberdayakan oleh Blogger.
RSS

Galetes de mantega

8 - Butterguetzli - Les més versàtils!!

El 2nd d'Advent: cada vegada falta menys per Nadal!

I si parlem de Nadal i portem dies parlant de galetes, les "Butterguetzli" o les "Butterplätzchen" com diuen a Alemanya, són un "must do it" absolut. Perquè? Doncs perquè és la recepta per excel·lència a l'hora d'utilitzar els talladors de galetes. 




Hi ha moltes receptes per fer galetes de mantega però la que jo us detallaré a continuació és simplement GENIAL!! La massa funciona molt bé amb els talladors, una cop cuites les galetes són molt saboroses i és ràpida de fer! És igualment ideal per fer galetes amb nens☺

A més, jo m'estimo molt aquesta recepta. És heretada de la meva amiga, sòcia i gairebé germana Ursula que, a la vegada, l'ha heretada de la seva mare i aquesta de la seva. És una recepta escrita a mà per l'àvia de la Ursula en una llibreta que las ha vist de tots colors en una Alemanya no sempre tan fascinant com ara. 



Només com a curiositat, el nom "Ausstecher" que es veu a la foto, vol dir "tallador" i el nom entre parèntesi "Butterringelchen" es tradueix com a "anelletes de mantega"☺

 Ingredients

Jo vaig reduir quantitats i vaig seguir les instruccions escrites amb llàpis. Van sortir unes 50 galetes tot i que això pot variar en relació als talladors que feu servir. 
  • 250 g de mantega
  • 125 g de sucre
  • 1 cullereta de concentrat de vainilla o les llavors d'1 beina.
  • 1 ou + 1 rovell
  • 375 g de farina


De començament a fi

  • És aconsellable deixar reposar la massa a la nevera uns 30 minuts abans de començar a tallar galetes tot i que no és obligatori. Si comptem aquesta 1/2 hora de pausa, trigarem 1 hora i poc més a tenir les galetes cuites (sense decoració)


Procediment

  • En un bol barregem la mantega i el sucre i batem fins a tenir una massa cremosa.
  • Hi afegim la vainilla i els ous sense deixar de batre.
  • Finalment tamisem la farina i l'afegim a la barreja de mantega, sucre i ous amb dues vegades i sense batre, ho integrem remenant suaument amb una cullera o espàtula.
Ja tenim la massa a punt per fer servir. Ara l'hauríem de deixar reposar 30 minuts a la nevera per tal que agafi una mica de cos però si aneu una mica curts de temps, us podeu saltar aquest pas. 

Per fer les galetes només cal:
  • Escalfar el forn a 180°C
  • Preparar una (millor dues) safata de forn amb paper sulfurat.
  • Tenir a punt els vostres talladors preferits. 
  • Enfarinar lleugerament la superfície de treball i posar-hi la pasta a porcions. 
  • Quan tenim una porció de pasta sobre la taula, l'aplanem amb un corró o amb la mà per tal que tingui el gruix desitjat i l'enfarinem una mica. 
  • Tallem tantes galetes com ens surtin i les anem dipositant amb compte sobre la safata de forn. Si veiem que les galetes queden enganxades a la taula de treball, enfarinem una mica més i podem mullar el tallador una miqueta amb aigua. VIGILEU però que no us quedi tot plegat massa moll. 
  • Afegim les restes de pasta amb una nova porció de massa i seguim enfarinant i tallant galetes fins haver utilitzat tota la massa. 
A la que tenim una safata plena ja podem enfornar. La tindrem al forn durant uns 10 minuts o fins que veiem que les galetes agafen un color daurat. Llavors les traurem del forn i les deixarem refredar del tot sobre una reixeta.

I ja podem gaudir d'unes galetes ben bones i amb una gran varietat de motius. Si voleu, les podeu decorar un cop fredes i fins i tot podeu tenyir la massa de colors per fer-les més vistoses.



Si us agrada afegir colorant a la massa el millor és fer servir colorant en pasta i afegir-lo al final de tot, quan tots els ingredients ja estan ben integrats. D'aquesta manera us assegureu que el color que veieu serà el color resultant. Els meus són el "red (sin sabor)" i el "verde hoja" de la casa Wilton i són els que s'utilitzen per al foundant i per a la decoració i glacejat de galetes.

I per enganxar les boles de colors i fer la neu jo he fet servir una barreja de clara d'ou a punt de neu i sucre llustre a raó de 125 g de sucre per cada clara d'ou. He posat la barreja dins una mànega pastissera i vinga... a fer-la servir com si fos un llàpis!

Penseu que aquestes galetes poden ser una bona opció al llarg de tot l'any: només heu d'anar variant els dissenys dels talladors segons el vostre interès i podeu estar segur de quedar MOLT bé!!☺

Bon diumenge!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentar:

Posting Komentar