Creuant fronteres i coincidint amb el dia de Tots Sants i el Dia dels Difunts, en Daniel Jordá ens va proposar fer el "Pan de Muerto" com a repte al "Comando Panarra". Amb el Halloween, els panallets i les castanyes, jo m'hi vaig posar uns dies més tard que els demés i el resultat va ser un desastre: potser van ser les presses tot i que les baixes temperatures de la meva cuina i el llevat que era fresc però va sortir una mica humit tenen igualment molts números per ser els culpables d'haver convertit la massa del "Pan de Muerto", una massa dolça, suau i abrioixada, en una autèntica pedra...
PER CERT i parlant de pedres: JA HE SORTIT DE LA CAVERNA!!!!!! Sí, vaig oblidar-me de comentar-ho però la veritat és que el repte esportiu va acabar donant-me la sorpresa del segle: vaig quedar primera en el rànquing! He guanyat condició física i he perdut pes i talla! Els friquis simpàtics del gimnàs no paràvem de felicitar-me!!☺Sí, malgrat no haver-me convertit al "paleolitisme", l'experiència ha valgut la pena!☺ I dit això...
Mèxic! Les poblacions mexicanes són les que seguint la tradició del "Día de Muertos", fan aquest pa per dedicar-lo als difunts que tornen a trobar-se amb les famílies entre els dies 31 d'Octubre i 1-2 de Novembre.
I no, NO volia perdre'm aquest pa i vaig repetir-lo amb una mica més de calma i el resultat... PER MORIR-SE, mai més ben dit! BONÍSSIM!!!!!!☺
La recepta és la que ens va donar en Daniel Jordá (provinent de Carlos Ramirez) PERÒ la vaig tunejar una mica basant-me en els trucs i consells de la Lissy, una companya mexicana i pastissera del "Comando" que ens va anar orientant de manera totalment desinteressada (us recomano que doneu un cop d'ull a les seves págines perquè s'ho valen: Lissy Postres, Lissy Benavides y Lissy Chef Pastelera)
Ingredients
- 500 g de farina de força
- 40 g de llevat fresc
- 120 g de sucre blanc + una mica més per arrebossar els pans.
- 30 g de sucre morè una miqueta humit
- 10 g de sal
- 3 ous grossos
- 40 g de llet en pols
- 100 g de mantega + una mica més per pintar els pans.
- 30-60 ml de ron - 30 ml van ser suficients per hidratar la massa. Aneu amb compte a no passar-vos o us quedarà una massa molt i molt líquida.
- 1 taronja - la pela
- 2 culleretes d'aigua de flor de taronger
- 1 rovell d'ou per pintar els pans.
Procediment
Escalfem el forn a 200°C i preparem una safata de forn amb paper sulfurat.
- Barregem tots els ingredients i amasem
- Tot seguit deixem que la massa reposi fins que dobli el volum (*)
- Quan la massa ja hagi doblat el seu volum, la tallarem i formarem boles de 80 g PERÒ si mireu la foto veureu que us ha de quedar massa per fer els ossos i el crani... El "Pan de Muerto" és tot ell simbologia:
- La forma - arrodonida que representa el cicle entre la vida i la mort.
- La creu amb els extrems lleugerament més amples - els ossos dels que ens han deixat.
- La bola que el corona - és el crani
- El gust a flor de taronger - per honorar els difunts
- Un cop els pans formats, els deixem que doblin el seu volum.
- Un cop crescuts els pintarem amb el rovell d'ou i enfornarem. Els courem durant uns 12-15 minuts.
- Així que estan cuits, els deixem refredar només el necessari per poder-los manipular.
- Mentrestant, fonem la mantega restant.
- Finalment pintem els pans amb la mantega fosa i els arrebossem amb sucre.
- Els deixem refredar completament.
Són tant bons i flonjos que segurament no necessitareu conservar-los gaires dies☺
Però si resulta que en feu MOLTS i necessiteu conservar-los, la millor opció és posar-los dins una bossa de plàstic que tanqui hermèticament PERÒ no ho feu fins que els pans no estiguin freds del tot. Si ho feu abans, la condensació desfarà el sucre.
Espero que us agradin tant com a nosaltres i... un secret... NO cal que espereu a l'any vinent per provar-los!! ☺ De veritat que són deliciosos: a casa van desaparèixer... literalment! I aquesta vegada en tinc proves:
☺☺☺
0 komentar:
Posting Komentar