Avui he decidit estrenar el motlle amb tapa per fer Pa de Motlle. Ja fa temps, vaig veure a Closet Cooking una foto d'un pa de motlle amb canyella i... sí, de totes les herbes i espècies del món mundial, la canyella és per mi la reina!!! Així que he agafat l'idea d'en Kevin amb la recepta del pa de motlle d'anet (fonoll) d'en Daniel Jordà i ha quedat un pa... de somni!!!!
Ingredients
He de dir que quan vaig comprar el motlle (per internet) no vaig parar massa atenció a les mides i així que el vaig tenir a casa... COLLONS!!!!! El motlle fa 33x5x5cm!!!
He hagut de fer el pa dues vegades! La primera vegada he seguit les quantitats de la recepta i m'ha quedat el motlle molt poc ple. El pa boníssim però... llarg i només 3.5 cm d'alçada... un desastre: maleïdes bruixes!!!! Així que l'he fet una segona vegada modificant les mides i ha anat molt millor. De tota manera... crec que el motlle encara pot quedar més ple: hauré de treballar una mica amb les mides ;)
Us escric la recepta original i les meves mides entre parèntesi.
Pel pa
- 250 g de farina (600 g)
- 80 g de llet (200 g)
- 60 g d'aigua (130 g)
- 15 g de sucre (35 g)
- 15 g de llevat de flequer (42 g)
- 5 g de sal (12 g)
- 50 g de mantega a temperatura ambient (100 g) - podem substituir-la per oli d'oliva
Per la pasta de canyella
- 20 g de mantega
- 2 cullerades de canyella
- 3 cullerades de sucre
Procediment
Escalfem el forn a 215 °C i pintem l'interior del motlle i el sota de la tapa (si és que el nostre motlle té tapa) amb oli.
- Barregem tots els ingredients menys la mantega que la incorporarem quan la massa ja sigui uniforma.
- Amassem intercalant moments de repòs d'uns 5 minuts.
- Quan hagem fet 2 o 3 sessions "amassat-pausa" de la massa, la deixarem reposar uns 20 minuts.
- A continuació la posarem sobre la superfície de treball, li traurem una mica l'aire apretant amb els dits i seguidament l'estirarem tot formant un rectangle que sigui igual d'ample que el motlle que tenim i (més o menys) el doble de llarg.
- agafem els 20 g de mantega que encara ens queden i els fem servir per untar tota la superfície de la massa. Si veiem que ja la tenim ben greixosa i encara ens queda mantega, no cal que la fem servir tota.
- Seguidament barregem la canyella i el sucre i espolsem amb aquesta barreja tot cobrint tota la mantega.
- Agafem la massa per la part més allunyada a nosaltres i comencem a enrotllar-la.
- Al arribar al final, pressionem amb els dits per tal de segellar-la.
- agafem el cilindre resultant i li donem uns copets sobre la superfície de treball perquè ens quedi uniforme i ben format.
- L'introduïm al motlle i pressionem una mica perquè ocupi tot l'interior i deixem que reposi fins que dobli el seu volum (depenent de les condicions de temperatura i humitat de la vostra cuina pot trigar entre 45 minuts i 1.5 hores).
- Un cop la massa ha pujat (hauria d'ocupar 2/3 del volum del motlle. A mi m'ocupava una miqueta menys però molt poc menys :D), enfornem durant uns 20-25 minuts. Si el vostre motlle té tapa, passats uns 15 minuts hauríeu de treure el motlle del forn, destapar-lo i tornar-lo entrar al forn per uns 10 minuts més. Penseu que si teniu un monstre de motlle com el meu, trigarà més a coure :)
- Quan tinguem el pa cuit el traurem del forn i el deixarem refredar 5 minuts abans de desemmotllar-lo.
Un cop fred, el podem degustar sol, amb mantega, o utilitzar-lo com a base per preparar sandvitxos dolç o salats...
... de fet, quan ja havia decidit que faria aquest pa per tal de poder estrenar un motlle que s'estava avorrint a l'armari, vaig veure que el repte que proposen aquest més la gent del blog Memòries d'una Cuinera és precisament el Sandvitx. Jo encara no he participat a cap d'aquestes convocatòries mensuals doncs no sempre tinc el temps o les idees que la convocatòria mereix però aquesta vegada...vaja: que m'hi apunto!!!!!!!!!!!!!! :)
I no, no faré servir un altre pa, NO! El sandvitx que us proposo és una barreja dolç-salat que a casa ens encanta :)
Ingredients
- 2 llesques de pa de motlle amb espiral de canyella
- 3 o 4 làmines de pera crua
- 2 o 3 llesques de cansalada fumada
- 3 llesques de formatge raclette i/o formatge cheddar (*)
- una mica de mantega per untar el pa
(*) El formatge Raclette és un formatge d'origen suís, de la zona del Wallis i el formatge Cheddar és un formatge anglès. A falta d'aquestos formatges, podeu utilitzar qualsevol altre formatge que fongui bé :)
Procediment
Tindrem a mà la planxa o una paella sense oli.
- Muntem el sandvitx apilant els ingredients (menys la mantega) a gust del consumidor.
- Untem la base del sandvitx i la superfície amb una mica de mantega. Si voleu també podeu obviar aquest pas posant la mantega directament sobre la planxa o paella però a mi m'agrada més fer-ho d'aquesta manera.
- Seguidament posem el sandvitx sobre la planxa o la paella a temperatura mitjana. Primer deixem daurar un costat i desprès l'altre. Tot plegat durarà fins que el formatge es fongui. Si mantenim el foc o la planxa a mitja temperatura, el formatge es fondrà sense cremar-se el pa i ens assegurem que el centre de l'entrepà també serà calent. Per obtenir un millor resultat encara treballant amb paella, podeu tapar la paella ja que així l'escalfor no s'escapa i el formatge fon uniformement.
Feu com nosaltres: arreplegueu una copa de cava i... BON PROFIT!! ;)
0 komentar:
Posting Komentar